bettinstyle

ÉleTrend

LILIOMKERT és Káptalantóti Kemencésház – a kézművesek paradicsoma

Inspiráció számomra az, amikor valami annyira megérint, hogy a kreatív energiáim beindulnak, „ Isten közel van hozzám” érzés, mint utazás, kiállítás, zene, képzőművészet, de egy színes, hangulatos kézműves piac is elvarázsol!

Legutóbbi kirándulásunk alkalmával a Káptalantóti híres kézműves piac volt a cél, Erre a varázslatos helyre évek óta visszajárunk „feltankolni”. Jóllakatjuk a szemünket, lelkünket, gyomrunkat és a fantáziánkat. A Tapolcai-medencében elbújva lüktet ez a kis mesebeli falu, amelynek a szélén található ez az igazi békebeli hangulatban lélegző kis ékszerdoboz: a kézművesek paradicsoma, a turisták gasztronómiai Szentéje, a LILIOMKERT és a közvetlen szomszédságában a Káptalantóti Kemencésház. Földrajzilag ez a helyszín egyszerűen gyönyörű. Már a tudat is boldogsággal tölt el: pár kilométerre vagyunk a Balatontól! A piachoz vezető autóúton szemet gyönyörködtető látványban van részünk. Ha körbe nézek meredek hegyek csipkézik körös-körül a látóhatárt, messziről átölelve, mintegy óvva az utazót.

Van itt minden, ami szemnek, szájnak ingere: sajt remekek, mézecskék, egyedi kézműves csecsebecsék, művészi alkotások, régiségek, mangalica finomságok és még sorolhatnám

Itt találkozhattok Szabó Balázs bácsival, aki rávilágít a nagy igazságra:

A jó marketing titka, szeresd a vásárlót!

Akárhányszor találkozom vele, teljesen magával ragad a sajátos marketingje. Az egykori mérnök ember olyan ízletes kenyeret süt, amihez foghatóval még soha nem találkoztam. Aki szereti a tradicionális, egészséges ételeket, ha csak lehet, kerüli a mesterséges adalékanyagokat, annak kihagyhatatlan lehetőség felkeresni őt. Annyi szenvedély és szeretet van ebben az emberben, ami valósággal tovább ízesíti a finomságait. Legutóbb a mákos szezámos rudat, és a szalonnás bejglijét kóstoltuk. Ha arra járunk, mindig veszünk tőle 100%-os teljes kiőrlésű rozskenyeret, amivel ha fejbe vágnának, az nagyon tudna fájni. Na, nem mintha száraz lenne, sőt, a teljes értékű kenyérnél a súly az árulkodó jel, minél nehezebb, annál minőségibb. Legalábbis én így tesztelem.
Balázs bácsit könnyen megtalálod, standja előtt mindig sokan ácsorognak. Kézzel tör egy-egy kis darabot a hajnali sütésből, egyenként eteti az arra járókat. Asztalánál, mint a kis fiókák a fészekben csipegetjük a falatkákat. Hosszasan mesél, lebilincselő előadást tart, szenvedélyesen válaszol minden kérdésre, csillog a szeme, szájtátva hallgatjuk. Borravalót nem fogad el, semmi műanyag, csak papír csomagolót használ, és még az is mesél, üzenetet ad át, egy idézetet olvasok rajta:

„Jót, s jól! Ebben áll a nagy titok. Ezt ha nem érted, szánts és vess, s hagyjad másnak az áldozatot.” (Kazinczy Ferenc)

Könyvet is írt már, szeretettel ajánlom!
Szabó Balázs: Mindennapi kenyerünk

Sok szerzeményem származik innen, a megihlető képkockákról nem is beszélve. Pl.: az egyik kedvenc ékszerem, az antik villából készült karkötőm, egy ötletes pálinkáspohár, rengeteg házi finomság, ajándéknak való különlegességek, sok receptötlet. Ezúttal újdonságként füstölt fürjtojást, és ropogós almaszirmot szereztem be. Ha egy mód van rá, egyszer látogass el ide az év bármelyik vasárnapján, hogy úgy térhess haza – gazdagabb lettél egy élménnyel, ami kitart a következő kalandig!

Ha tetszett a cikk, ajánld másoknak is!