bettinstyle

Gasztromódi

A mézeskalács újrahasznosítása – Gránátalmás-szedres sajttorta

A mézeskalács „újrahasznosítását” azoknak szeretném elsősorban ajánlani – vagyis a kuktálkodáshoz kedvet csinálni – akik azt hiszik valami nagy ördöngösség guszta, „tutisiker” ételeket készíteni. Azoknak, akik valamelyest kezdőknek, sutáknak érzik magukat a konyhában. Titeket akarlak meggyőzni, léteznek egyszerű, de mégis ötcsillagos receptek csak egy jó ötlet kell hozzá! Bátran kísérletezgessetek velem!

Ha valamit átadok, szeretek minden részletre, kulisszatitokra, praktikára kitérni, tanácsot adni, aprólékosan szemléltetni mindent, lépésről lépésre (tanári véna:-). Azért hogy lásd, te is tudsz könnyed egyszerű, egészséges, kreatív ételt remekelni. Nos, hogy jól szemléltessek, ahhoz precízség kell, a precízséghez meg idő. A kísérletezgetés, tesztelés, az elkészítés, a leírás, a fotózás, a szerkesztés időigényes feladat! Arról nem beszélve, hogy legtöbbször van „mentes” változatom is.
A mostani „otthonülős” időszakokban erre is lehet időt szánni!

Ez a Gránátalmás-szedres sajttorta azért különleges, mert ilyenkor, amikor karácsonyi sokkot igyekszünk kiheverni, valószínű már nem igen fanyalodnánk a megmaradt mézeskalácsra. Ez a recept szuperötlet az eltüntetésére. A karácsonyi ízek harmóniájából (méz, fahéj, szegfűszeg) észrevétlenül átlibbenünk a nyárba. A mézes kalács találkozása a szederrel egy kellemesen kontrasztos ízélmény. És hogy miért a Gránátalma? Mert most ez a legújabb kedvenc nálam. Sokaknak idegen, nekem is mostanság lett ő a legjobb barátom a szokványos déli gyümölcsök helyett. Apró magjai rendkívül lédúsak, aki szívbaj nélkül eszi a magvas szőlőt annak a gránátalma is garantáltan a kedvence lesz.

Érdemes kipróbálni, mert:

– praktikusak és gazdaságosak vagyunk, hiszen felhasználjuk a maradék ételt,
– különleges a desszertünk, mert egy izgalmas gyümölccsel kísérletezünk,
– kreatívak vagyunk, mert különböző hangulatú ízeket házasítunk,
– és gyorsak mivel ez rendkívül egyszerű recept.

 

Gránátalmás-szedres sajttorta

Hozzávalók:
-180 g mézeskalács
-10 dkg vaj
-2 tojás
-500 g mascarpone
-5 ek. cukor
-1 vaníliás cukor
-kb 250 g szeder (ha fagyasztottat használunk, akkor előtte kiolvasztjuk és fontos, hogy jól le kell csepegtetni)
-1/4 gránátalma

Eszközök:
-mozsár vagy tiszta törlőkendő és nyújtófa;
– 2 közepes tál;
-egy fakanál;
-23 cm-es kapcsos sütőforma (az enyém 22,5 cm:-);
-alufólia

Leírás időrendi sorrendben:
A vajat kimérem és az egyik tálban a mikróban felolvasztom. A mézeskalácsot mozsárban vagy egy törlőkendőbe bugyolálva nyújtófával összetöröm. Összekeverem őket, és a tortaforma aljára nyomkodom őket.

IMG_20190102_112826
IMG_20190102_122632
IMG_20190102_170203

A másik tálba a két tojást összekeverem a fakanállal – nyugodtan használhatod te is a vajasat, ha nem szeretsz mosogatni – hozzáadom a mascarponét, a cukrot, vaníliás cukrot és alaposan összekeverem. Még csak véletlenül sem kell elővenni a robotgépet, pikk-pakk elvegyül.

IMG_20190102_170229

Ráöntjük a krémes masszánkat, erre pedig a szedret és rászórjuk a gránátalma magocskákat is. A tortaforma alját egy megfelelő nagyságú alufólia darabbal bebugyoláljuk, mert különben a felforrósodó vaj utat tör magának a réseken és a formából a sütőnk aljára csöpög, ami majd szépen elkezd füstölni és kezdhetjük a szellőztetést.

IMG_20190102_124015

Készen is vagyunk, mehet kis lángon kb. negyven percre a sütőbe.

Tartozom egy gránátalma pucolási útmutatóval, hogy nehogy ezen vérezzetek el a szó legkonkrétabb értelmében (egy ideig összevissza fröcsköltem magam a vérvörös nedűvel, mert valamilyen különös makacssággal úgy próbáltam enni, mint a kivit – kettévágva, kanalazva-, amíg szégyenszemre le nem töltöttem egy videót arról, hogyan lehet kulturáltan megpucolni egy gránátalmát)

IMG_20181123_125150

És ha már a már az étel érzékenységre utaltam, a képen látható finomság egy „mentes” változat (hangsúlyozom a „nemmentes” ugyan így néz ki) amely a saját gluténmentes mézesemből készült. A Tesókám isteni mézes receptjéből fejlesztettem tovább. Egy spontán ötlet volt rizslisztből és zabpehelylisztből tojásfehérje nélkül (a fehérjét lefagyaszthatjuk egy kis dobozba, összegyűjtve isteni habcsókok készülhetnek egy kis kávézáshoz; legfincsibb a kókuszos és a pisztáciás)
 Az arányok sajnos elvesztek az emlékezetemben, mivel nem bíztam benne, hogy szalonképes lesz a végeredmény. A barátnőm szerint, aki tesztelte, nagyon is az. A krémbe nem tettem bele az eredetileg javasolt tojásfehérjét, csodák- csodája így is egyben van! A szeder és a gránátalma, ahogy a tojássárgája is hisztaminmentes.
Összegezve gluténmentes, és hisztamin szegény!

Jó ízélményeket!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Még több recept itt:

Céklás-fetás kuszkusz és Töltött színes burgonyák

Szilveszteri mézeskalács

Brokkoli pástétom