Túlságosan szeretjük a mézeskalácsot ahhoz, hogy egy évben csak egyszer együk. Biztosan nem csak én vagyok így vele. Ezért egy ideje már bátran készítek húsvétkor, vagy szilveszterkor is. Természetesen az adott ünnephez illően díszítem és a megfelelő kiszúróformát használom. Az év végi mézesem karácsonyra, vagy szilveszterre készül, de alakult már úgy, hogy különböző cicomával de mindkét ünnepen csemegézhettünk belőle. Biztos más is kerültetek olyan szituációba, amikor a karácsonyi összegyúrt tészta egy része vagy egésze mélyhűtőbe került. Mivel egyik fontos elvem az, hogy minden körülmények között igyekezzük elkerülni a pazarlást, bátran használhatjuk a megmaradt tésztát egy szilveszteri változathoz.
A mi családunk a Tesókám receptjét használja, amiből messze a legfinomabb, legpuhább, legillatosabb sütik készülnek. A recept egyszerű, nem túl sok összetevős, nincs benne semmi flancolás. És ha vigyázol a sütésnél, és nem szárítod ki rögtön puha lesz, nem kell napokig várni, amíg megpuhul!
Nincs más dolgunk, elindítunk egy kis hangulatos zenét és kezdődhet a sütögetés.
Timi mézeskalácsa – Hozzávalók
25 dkg méz
10 dkg cukor
10 dkg vaj vagy margarin
1 kk. szódabikarbóna
0,5 cs. fahéj
1 egész tojás
2 tojás sárgája
50 dkg liszt
A mézet mikróban megmelegítjük, feloldjuk benne a vajat, a szódabikarbónát, a cukrot, hozzátesszük a fahéjat. Összekeverjük a liszttel. Ekkor már lehűl annyira, hogy végül a két tojássárgájával alaposan össze tudjuk gyúrni. Fél centisre kinyújtjuk, és tetszőleges, ünnepi formákkal kiszaggatjuk. A felvert egész tojással a tetejét megkenjük. Kb 160 fokos előmelegített sütőbe toljuk, és 8-10 percig sütjük.
Tesókám egy fél diót szokott sütés előtt ráültetni a tetejére. Mi így szeretjük enni a legjobban, de ha el akarjuk kápráztatni a vendégeket, akkor jöhet az ötletes díszítés! Én a szilveszteri asztalra négylevelű lóhere alakú mézeseket terveztem, BUÉK-os, cukormázas felirattal.
A cukormáz elkészítése
Hozzávalók:
1 tojásfehérje
20 dkg porcukor
2-3 csepp citomlé
1 ek. étkezési keményítő
csipet só
Robotgéppel verj fel majdnem kemény habbá egy tojásfehérjét 2-3 perc alatt. 20 dkg porcukrot vegyíts el 1 kis csipet sóval és 1 ek étkezési keményítővel. A felét add a habhoz, és a sebességet fokozatosan növelve verd 3 percig. Ezután add hozzá a maradék porcukrot, és verd tovább ugyanígy még 5 percig, amíg tejfölszerű lesz. Végül dolgozz bele 2-3 csepp citromlét.
Még több infó a cukormáz készítéshez:
A recepthez használt porcukrot gondosan szitáld át, hogy ne maradjanak benne rögök! A tojáshabhoz adott só megőrzi a máz fehérségét, amely pár csepp citromlétől szép fényes lesz. Várd meg, hogy a mézeskalácsok teljesen kihűljenek, mert meleg hatására szétfolyik a máz. A legegyszerűbb, ha a cukormázat nejlonzacskóba kanalazod, majd egy vastagabb tűvel kiszúrod a csücskét. Ha színezed, a legjobb a gél vagy por állagú ételfesték, mert a folyékony színezéktől túlságosan felhígulhat a máz.
Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!
Még több recept itt (céklás kuszkusz és töltött édesburgonyák): https://bettinstyle.hu/2020/10/16/szeresd-a-szineket-a-konyhadban-is
One thought on “Egy jó ötlet, egy jó recept! – Szilveszteri mézeskalács”
Comments are closed.